Project Description

ORTODONCIJA

Ortodoncija se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja i odnosa zuba, te međusobnog odnosa gornje i donje čeljusti. Pravilni zubi značajni su za Vaš lijep osmijeh, i još značajniji za Vaše zdravlje.

Trajanje: postava aparata 1h/kontrola 15min
Anestezija: nije potrebna
Boravak: ne treba
Povratak društvenim aktivnostima: odmah
Savjeti za oporavak: temeljno održavanje oralne higijene

Riječ dvije o ortodonciji

Pravilno postavljeni zubi važni su za zdravlje žvčanog sustava, čeljusnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva, te omogućuju ravnomjeran prijenos žvačnih sila, čime se čuvaju potporno tkivo zuba i sami zubi od preopterećenja, pa time i od prekomjernog trošenja.

Ortodoncija - 1 - PrijeOrtodoncija - 1 - Poslije
Ortodoncija - 2 - PrijeOrtodoncija - 2 - Poslije

Prvi pregled u poliklinici Ars Salutaris je BESPLATAN! Dogovorite svoj termin već danas!

Detaljnije informacije zatražite mailom na upiti@dental-cro.com ili pozivom na broj +385 99 8000 737

Naše ljubazno osoblje odgovorit će Vam na sva vaša pitanja!

Kako Vam možemo pomoći?

U ortodontskoj terapiji koristimo suvremene tehnike i najkvalitetnije materijale. Ovisno o vrsti ortodontske anomalije i Vašim željama, u mogućnosti smo Vam ponuditi najbolje rješenje iz široke palete ortodontskih bravica (keramičke, safirne ili metalne).

Razlikujemo dvije vrste ortodontskih naprava: mobilne i fiksne.

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube koristimo upravo u terapiji najmlađih pacijenata, u fazi mješovite denticije kad su uz trajne zube, u usnoj šupljini još prisutni i mliječni.

Ortodontski postupak je jednostavan:
Nakon prvog pregleda i analize digitalne snimke zuba, specijalist ortodont uzima otiske za izradu modela na temelju kojih donosi plan ortodontske terapije. Dentalni tehničar potom kroz nekoliko dana izrađuje aparatić.

Uzimanje otisaka je potpuno bezbolno.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatićima često je tek prva faza terapije, koju započinjemo u ranoj životnoj dobi pacijenta, a nastavljamo je nakon nicanja trajnih zuba fiksnom ortodontskom napravom.

Mobilni aparatić moguće je po potrebi stavljati i vaditi iz usta, no svakako je preporučljivo nositi ga u prosjeku 16 sati dnevno.

Fiksni aparatić za zube

Fiksne ortodontske naprave, za razliku od mobilnih, ne mogu se skidati.

Sastoje se od tuba koje se postavljaju na kutnjake, bravica koje se postavljaju na preostale zube i žičanih lukova koji prolaze kroz slot – utor na bravicama.

Kod klasičnih bravica, žičane lukove u slotu drže žičane ili gumene ligature, ili vratašca kod suvremenih samoligirajućih bravica.

Kod terapije fiksnim aparatićima izuzetno je važno redovito održavanje oralne higijene.

Zube je potrebno četkati nakon svakog obroka tijekom dana, a osim uobičajenih četkica za zube, na raspolaganju su i interdentalne četkice koje su dovoljno sitnih dimenzija da omogućuju čišćenje prostora između zuba i bravica. Za vrhunsku higijenu aparatića preporučamo i upotrebu oralnog tuša.

Tijekom nošenja fiksnog “aparatića” za zube potrebno je izbjegavati hranu koja se lijepi na zube i bravice  (poput karamela, žvakaćih guma i sl.), te svakako pripaziti prilikom žvakanja  tvrde hrane i orašastih plodova kako se tubica ili bravica ne bi odlijepile.

Tvrda hrana ne smije se trgati zubima, a kontrolni pregled potrebno je ponavljati svakih 4-6 tjedana.

Ars Salutaris – Vaše zdravlje je naše umijeće