Igra, trčanje, skakanje, penjanje na stabla i vječito istraživanje pogonjeno neutaživom dječjom znatiželjom – sve je to dio djetinjstva. Pa tako i padovi i ozljede. Zato većina trauma zuba potječe još iz dječje dobi. Ako Vaše dijete ozljedi zube, pokušajte ne paničariti, već se hitno obratite stomatologu za savjetovanje i terapiju.

Djeca su neprestano fizički aktivna. Tako to treba biti, i nema pretjeranog smisla siliti djecu da pasivno borave doma, u kući, strahujući od eventualnih ozljeda, dok se njihovi prijatelji vani igraju u parku. Padovi su dječja svakodnevica.
U velikom broju slučajeva dječjeg pada na lice, unatoč obilnom krvarenju zbog oštećenja okolnih mekih tkiva poput usana, područja oko usana ili pak zubnog mesa, posljedica pada ne mora biti ozljeda zuba. Isperite ranu, ustanovite mjesto krvarenja i ako je zub ozljeđen dovedite dijete u stomatološku kliniku. U slućajevima ozljeda zuba ili potpornih zubnih struktura hitna intervencija je od ključnog značaja za prevenciju komplikacija.

Kako nastaje zubna trauma?

Trauma zuba nastaje kratkotrajnim djelovanjem jakih sila koje mogu dovesti do pucanja tvrdih zubnih tkiva i/ili potpornih struktura koje drže zub u kosti. Lomovi mogu nastati direktnim utjecajem, odnosno izravnim udarcem u zube, ili indirektnim udarcem u donju čeljust, pri čemu donji zubi velikom brzinom udaraju u gornje. Najčešće stradavaju prednji zubi, kako gornje tako i donje čeljusti, dok su stražnji zubi izrazito rijetko izloženi traumama. Povrede mliječnih zuba najčešće su u razdoblju od 18. i 30. mjeseca života, kada dijete krene samostalno hodati. U toj dobi traume se najčešće događaju kod kuće, prilikom slučajnih padova. Povrede trajnih zuba kod djece najčešće se događaju u razdoblju između 7. i 10. godine života.

Faktori koji dovode do ozljeda zuba

Stomatolozi razlikuju dvije vrste predisponirajućih faktora koji mogu dovesti do ozljeda zuba:

Opći faktori

 • Period kada dijete počinje samostalno hodati, zbog nestabilnosti u održavanju ravnoteže
 • Hiperaktivnost
 • Bavljenje sportovima

Lokalni faktori

 • Ortodonstske anomalije (povećan horizontalni preklop sa protruzijom gornjih sjekutića)
 • Velike karijesne lezije (pogotovo na aproksimalnim površinama)

Kako prepoznati o kojoj je vrsti ozljede riječ?

Prema tome klima li se zub ili ne, odnosno nalazi li se u istom položaju kao i prije, možete i sami na licu mjesta pretpostaviti je li riječ o ozljedi zuba ili potpornih struktura. Primjerice, ako se zub ne nalazi u istom položaju kao ranije, ili se klima, uništena je potpora zuba.

Ozljede zuba prepoznaju se pak po odlomljenim dijelovima zuba. U tom slučaju pitanje je koliko je oštećenje ozbiljno. Ako su na preostalom dijelu zuba uočljive točkice krvi, odnosno otvoreni živac zuba, ozljeda je poprilično ozbiljna. S druge strane, ako je otkrhnut samo komadić dentina ili cakline, riječ je o lakšoj ozljedi.

Vrste zubnih ozljeda

Doktor dentalne medicine dijagnozu postavlja na temelju anamneze, kliničkog pregleda i rendgenske analize. Nabrojat ćemo samo neke od najčeščih ozljeda povezanih sa zubnom traumom:

Ozljede tvrdih zubnih tkiva

 • Napuknuće cakline – pukotine u caklini vidljive golim okom, pri čemu je struktura zuba ostala neoštećena, ne treba liječiti
 • Prijelom cakline – otkrhnut komadić cakline liječi se poliranjem oštrih rubova na mjestu prijeloma
 • Prijelom cakline i dentina – otkrhnut deblji dio zuba, pri čemu je živac ostao neozljeđen, liječi se ispunom
 • Prijelom korijena – horizontalan lom korijena liječi se repozicijom i vađenjem živca; u slučaju vertikalne frakture, zubu nema spasa i morat će se izvaditi

Ozljede potpornih struktura zuba

Parodontni ligament je tkivo koje povezuje zub s kosti. Pod silinom udarca ligament može ostati oštećen i dovesti do pomaka položaja zuba. U tom slučaju zub možemo naći u jednom od nekoliko stanja:

 • Raskliman zub, ali ne pomaknut u stranu
 • Djelomično izbijen (nalazi se iznad razine ostalih zuba)
 • Bočno istisnut
 • Utisnut (nalazi se ispod razine ostalih zuba)
 • Potpuno izbijen

Što učiniti?

U slučaju da Vaše dijete izbije zub pokušajte zub transportirati do stomatologa. No, uspješnost replantacije djetetovog zuba ovisit će o načinu njegovog transporta. Ako je ikako moguće transportirajte zub u samoj alveoli (prirodno mjesto zuba u njegovoj kosti). Dobra alternativa je slina (npr, u vlastitim ustima), te mlijeko ili fiziološka otopina. Nikako ne preporučamo koristiti papirnate maramice, vodu ili alkohol, kako ne bi došlo do dehidracije izbijenog zuba na putu do stomatologa.

Uspješnost spašavanja potpuno izbijenih zuba iz kosti ovisi o tome koliko dugo se zub nalazio izvan usne šupljine. Mogućnost spašavanja parodontnog ligamenta je relativno visoka unutar dva sata od traume. No, obzirom da je došlo do presjecanja krvnih žila koje opskrbljuju i zub i živac krvlju, za pulpu na žalost nema spasa. Zub se mora liječiti.

Terapija ozljeđenih zuba

Za sve druge situacije postoji adekvatno rješenje. Štoviše, u slučaju ozljede mliječnih ili mladih trajnih zuba, ako nije došlo do završetka razvoja korijena, i ako zub uspijete transportirati unutar 30 minuta od njegova izbijanja, sasvim je moguće da će se u njegovom korijenu ponovno uspostaviti normalna cirkulacija i zub će nastaviti svoj rast.

Zub koji je nakon traume pomičan fiksira se splintom – metalnom žicom ili kompozitnim vlaknima, koji imobiliziraju zub tijekom sedam dana. Ako je zub pak pomaknut u stranu, vraćamo ga u prvotni položaj i imobiliziramo.

Ono što je važno da svaki roditelj zna jest da ne treba paničariti. Za svaku situaciju dječje ozljede na području usta postoji rješenje i ukoliko je reakcija roditelja hitna, ali smirena, sa Vašim djetetom i njegovim zubima bit će sve u redu. U suprotnom zubna trauma zagorčat će život Vašeg djeteta u kasnijim godinama kada stomatološka terapija više nije tako jednostavna solucija.

Obratite nam se s punim povjerenjem jer Vaše zdravlje, i zdravlje Vaše djece, je naše umijeće.