Neke odrasle osobe osjećaju nelagodu pri samoj pomisli na odlazak kod zubara, a neke čak i strah. Strah koji imaju od djetinjstva. Upravo zato je važno da roditelji naprave sve što je u njihovoj mogućnosti kako do straha od zubara kod njihove djece ne bi ni došlo.

Djeca primjećuju i preuzimaju obrasce ponašanja svojih roditelja, zato je pojava straha od zubara češća kod djece čiji roditelji imaju isti problem. Zato bi bilo bolje da dijete svoj prvi odlazak kod zubara obavi s roditeljem ili članom obitelji kod kojeg taj strah ne postoji, ako je to moguće. A kada je vrijeme za prvi posjet zubaru? Upravo u odgovoru na to pitanje krije se još jedan od razloga za strah od zubara. Ako problem već postoji i dijete osjeća neku vrstu boli, tada će i prvi posjet zubaru biti puno neugodniji i dijete će to iskustvo povezivati s osjećajem boli i nelagode i u budućnosti. No, ako je prvi posjet zubaru preventivni pregled koji može proći vrlo ugodno i bezbolno, tada je i vjerojatnost da se to iskustvo pamti kao negativno puno manja.

Što ranije počnete upoznavati dijete sa zdravim navika oralne higijene, to će manje druge radnje povezane s time biti djetetu strane i u kasnijoj dobi. Već kod izbijanja prvog zubića ili nakon navršene prve godine djeteta preporučuje se prvi posjet zubaru. Prije toga možete kroz igru i uz pomoć plišanih igračaka pokazati djetetu kako će taj posjet izgledati, ali pritom zadržite pozitivan ton i pokušajte izbjegavati negativne asocijacije kao što su bol i nelagoda. Pričajte djeci o pozitivnim stranama redovne oralne higijene kao što je pranje zubiju i povremeni odlazak kod zubara, a to su zdravi zubi i lijep osmijeh. Nasmijte dijete u razgovoru o pranju i pregledavanju zubića, a zatim naglasite važnost lijepog osmijeha. Možete se i igrati zubara te poticati dijete da pregleda zubiće svojim plišanim igračkama.

Možete čak obaviti i jedan posjet zubarskoj ordinaciji bez pregleda, samo kako biste dijete upoznali s prostorom i osobljem. A kad smo kod prostora i osoblja, važno je naglasiti da možete ali i ne morate svoje dijete voditi kod svog zubara, a ako se sami ne bojite zubara možete i povesti svoje dijete s vama kad idete na pregled i tako mu primjerom pokazati da to nije ništa strašno i da sve dobro prođe. U svakom slučaju važno je da vi kao roditelj, koji najbolje poznaje svoje dijete, sami procijenite kako i kada ćete ga prvi put upoznati sa zubarom i zubarskom ordinacijom i kod kojeg ćete ga zubara odvesti. Postoje zubarske ordinacije koje su bolje prilagođene djeci od drugih te imaju bojice i igračke u čekaonici i slično, a jednako tako postoje i zubari koji imaju više razumijevanja za djecu i strah koji neke osobe imaju od zubara.

Podmićivanje djece za odlazak kod zubara uz obećanje poklona biste svakako trebali izbjegavati jer samim time dajete na težini tome. Ali, ponekad možete dijete nagraditi nekom sitnicom nakon odlaska iz zubarske ordinacije kako bi mu taj događaj ostao u lijepom sjećanju.

Još jedna vrlo bitna stvar je da nikada ne obećate djetetu prije pregleda kod zubara da će sve biti u redu i da neće ništa boljeti, jer svi znamo da popravak zuba najčešće nije potpuno bezbolan. Laganjem ćete nepotrebno i nepovratno narušiti povjerenje djeteta koje ima prema vama i prema zubaru te stvoriti negativno sjećanje s kojim će povezivati sve naredne odlaske zubaru. Objasnite djetetu na njemu razumljiv način da će ga zubar baš kao i doktor pregledati i da ako postoji potreba za popravkom zuba je bolje to napraviti na vrijeme.

Prikažite djetetu odlazak kod zubara i popravak zuba kao nešto pozitivno. A ako vam baš trebaju negativci za taj razgovor neka to nikako ne bude zubar, već dobri stari zlikovci Gric i Grec.

Slobodno nam se obratite za sva dodatna pitanja oko prvog odlaska zubaru s djetetom i slobodno nas posjetite jer u našoj dentalnoj poliklinici nema mjesta strahu od zubara.

    *Obavezna polja