Danas pomoću napredne kompjuterske tehnologije CAD-CAM koja skenira otiske možemo vrlo precizno i brzo izraditi keramičke nadomjestke. Takvi radovi zahtijevaju minimalnu obradu od strane tehničara čime se smanjuje faktor pogreške.

Inovativni softwer CORiTEC 350i / PRO (Imes-Icore) razvijen je da zadovolji sve procese proizvodnje u dentalnoj medicine, od metala, titana, plastike do cirkona.

U našoj stomatološkoj poliklinici izrađuju se ljuskice, krunice i mostovi koji savršeno priliježu obliku prepariranog zuba. U vrlo kratkom vremenu izrade postižemo visoku estetiku, prirodnost i individualnost protetskih nadomjestaka.

CAD-CAM protetika u našoj zubnoj poliklinici

Ovisno o potrebi za zbrinjavanjem neadekvatnih ili oštećenih zubi te bezubih zona nudimo više vrsta keramičkih materijala proizvedenih softverskim dizajnom – CAD-CAM tehnologijom.

Potpuna keramika je litij disilikatna (LS2), velike transparencije i translucencije, širokog spektra boja.

Cirkon keramika: krunice i mostovi

Cirkon dioksidni (ZrO2) materijal vrlo je čvrst mineral koji se koristi za izradu baze protetskih radova. Već je sam po sebi estetski prihvatljiv, no za potpuni dojam prirodnosti zuba oslikava se keramikom.

Provizorni radovi koje pacijent privremeno nosi u ustima dok čeka cijeljenje također se mogu izraditi ovom tehnologijom.

KERAMIČKE LJUSKICE

Širok osmijeh i zubi koji se blistaju odaju unutarnje zdravlje i samopouzdanje.

Ako iz nekog razloga ipak niste zadovolji izgledom svojim prirodnim osmijehom, nudimo vam jednostavna rješenja poput keramičkih ljuskica (navlake za zube).

Veeners ili keramičke ljuskice zu zube su potpuni keramički ” listići” koji se lijepe na prednju stranu zuba.

Visoke su estetike i potpuno prirodnog izgleda. Za postavljanje je potrebno minimalno invazivno brušenje od samo 0,3-0,5 mm.

U našoj poliklinici nudimo e.max materijale koji nude širok izbor prozirnosti i živih boja, mnogostrukih opcija cementiranja i savršenog rubnog zatvaranja.

3 najčešća razloga za ljuskice:

 • promjena položaja zuba
 • razmak između zubi
 • promjena oblika zuba ili pukotine

Ako se izbjeljivanjem ne postigne željena boja zuba, također se mogu primijeniti ljuskice koje će se uklopiti u postojeću boju ostalih zuba. Pri nedostatku većeg dijela zubnog tkiva moguće je izraditi krunice od potpune keramike koje se odlikuju maksimalnom prirodnošću te otpornošću na bojanje i trošenje.

Koja je razlika između ljuskice i krunice?

Ljuskice se cementiraju na prednju stranu zuba i prekrivaju samo jedan njegov dio za razliku od krunica koje kao fiksnoprotetski radovi u potpunosti prekrivaju vidljivi dio zuba imitirajući prirodni izgled.

KRUNICE I MOSTOVI

Krunice i mostovi su estetski keramički radovi koji prekrivaju prirodne zube ili implantate. Cementira ih stomatolog i ostaju fiksno u ustima. Krunice prekrivaju samo jedan zub, dok mostovima možemo nadoknaditi prazan bezubi prostor, tj. više izgubljenih zuba. Krunice i mostovi osnažit će oštećene zube i povratiti žvačnu funkciju. Mogućnosti loma prethodno oslabljenih zuba (veliki ispuni, karijesi, liječeni zubi) smanjit će se rekonstrukcijom tkiva.

U našoj stomatološkoj poliklinici krunice i mostovi se izrađuju od testirano čvrstih materijala poput cirkona i metala. Obje vrste zadovoljavaju estetske zahtjeve zbog keramike koja ih oblaže izvana. Primjenom najnovije tehnologije kompjuterizirane izrade, materijali su precizni i stabilni u vremenu.

Nerijetko se događa da promjene na zubima nije moguće sanirati samo manjim korekcijama i tada se primjenjuju krunice. Krunica u potpunosti prekriva oštećeni zub i time ga osnažuje i vraća njegovu žvačnu funkciju. Također njome se može ispraviti oblik i pozicija, te boja zuba.

Naš stomatolog će Vam preporučiti krunicu u sljedećim slučajevima:

 • zamjena dotrajalog velikog ispuna s nedovoljno preostalog zubnog tkiva
 • sprečavanje loma
 • nadoknada tkiva nakon opsežnog karijesa ili endodontskog liječenja
 • nadoknada izgubljenog zuba implantatom
 • loše pozicioniran zub, zub neadekvatne boje ili oblika
 • žvačna i funkcionalna rekonstrukcija

Zašto izabrati krunice i mostove?

Poboljšajte svoje zdravlje rekonstrukcijom izgubljenog zuba ili više njih.

Ako prazne bezube prostore ne zatvorimo protetskim radom susjedni zubi se naginju i pomiču u slobodan prostor. S vremenom dolazi do lošeg zagriza i smanjene žvačne funkcije. U kasnijim stadijima zubi mogu potpuno “isplivati” u prazan prostor i izgubiti svoju potporu u kosti.

Pravilnim načinom žvakanja u kojem sudjeluju svi zubi poboljšat će se zdravlje i apsorpcija hrane jer kvalitetna digestija počinje u ustima. Potpuni zubni niz smanjuje mogućnost nakupljanja hrane u praznim prostorima, truljenje iste i loš zadah.

Osim fizičkog, važno je misliti i na psihičko zdravlje. Povratite svoj osmijeh, zablistajte samopouzdanjem koje zrači iz dubine. Narušeno zdravlje usne šupljine negativno utječe na cjelokupno zdravlje.

Ako vas muče i manji nedostaci na vašim zubima, estetske nepravilnosti moguće je ispraviti krunicama.

ŠTO MOŽEMO UČINITI ZA VAS AKO STE IZGUBILI ZUB?

Povratak žvačne funkcije i bolje estetike vrlo je važan za vaše zdravlje. Naš tim vam nudi nekoliko opcija zbrinjavanja:

 • implantati
 • krunice i mostovi
 • proteze

Koja je razlike između krunica ili mostova i proteza?

Krunice i mostovi pokrivaju zube i zatvaraju bezube prostore. To su fiksni protetski radovi koji se za razliku od proteza, koje pacijent svaki dan vadi iz usta i čisti, trajno cementiraju u usta i može ih skinuti samo stomatolog.

Proteze su mobilni radovi. Samostalno ih možete vaditi iz usta, čistiti i voditi brigu o higijeni.

PROTEZE

Zubne su proteze mobilni protetski nadomjesci konstruirani kako bi zamijenili izgubljene zube. U ustima su poduprte mekim tkivom i tvrdim strukturama (kost ili preostali zubi, te zubnim implantatima).

Zubne (mobilne) proteze su uklonjive iz usta. Pacijent ih sam vadi u potrebi za čišćenjem, prije spavanja.

Vrste zubnih proteza; ovisno o broju izgubljenih zuba i veličini bezubih prostora razlikujemo 2 vrste proteza:

Djelomične (parcijalne) proteze zatvaraju bezube prostore i oslanjaju se na preostale zube u ustima, dok potpune (totalne) proteze prekrivaju bezube čeljusti kada nema zubnog oslonca.

Danas su u uporabi vrlo sofisticirani i mekani materijali ugodni za nošenje i vrlo privlačnog prirodnog izgleda. Proteze su akrilatni, tj. plastični nadomjestak koji je vrlo lagan.

Zubi u protezi su akrilatni ili keramički, širokog spektra boja i oblika. Baza proteze može biti potpuno akrilična ili kombinirana s metalnom legurom (wironit). Metalni dijelovi se nalaze u djelomičnim (parcijalnim) protezama jer se one oslanjaju na metalne komplementarne elemente na zubima. Također, metalni dijelovi nalaze se u pokrovnim protezama (teleskopi i implantati).

Estetski su vrlo prihvatljive i vidljivi su samo individualizirani zubi, te akrilični ružičasti dijelovi koji imitiraju meka tkiva.

Pokrovne proteze su vezane čvrstim osloncima koji su fiksni u ustima: teleskop sustavi i zubni implantati.

Teleskop sustav

U slučaju izrazito nepovoljnog rasporeda te jako malog broja preostalih zubi izrađuje se pokrovna proteza koja prekriva zube. Preostali zubi se bruse za krunice te se prekrivaju primarnom zlatnom krunicom, dok se sekundarna krunica koja nasjeda na primarnu krunicu nalazi unutar proteze. Ove zubne proteze su izvrsne stabilnosti zbog jakog trenja koje se dobiva između dvije kovinske krunice.

Proteze na implantatima

U slučajevima potpunog gubitka zubi s dovoljno očuvane kosti nudimo rješenja proteza sidrenih na implantatima. Takve proteze i dalje su mobilne i moguće ih je stavljati i skidati samostalno, no učvršćene su elementima koje priliježu ili se “kvače” na implantate.

Pokrovne proteze često se opisuju kao fiksne zubne proteze jer dobro opisuju hibrid potpune mobilne proteze sidrene implantatima koja je time postala fiksna u ustima. Veza između implantata i proteze omogućuje stabilnost proteze koja je inače podložna pomicanju zbog djelovanja snažnih mišića obraza i jezika.

Pokrovne su zubne proteze stabilne pa se pacijent osjeća samopouzdano pri govoru i žvakanju. S obzirom na kompleksnost ove vrste proteza, stabilnost akrilatne proteze osiguravaju metalni dijelovi proteze (baza je Wiron) koji “pokrivaju” implantate.

Rješenja vezanja koja nudimo su proteze na prečku i proteze na lokatore. Oba rješenja su jako dobra za pacijenta te pružaju osjećaj fiksnog rada bez i minimalnih pomaka. Već dva ili četiri implantata u pojedinoj čeljusti s pokrovnom protezom ostvaruju snažnu mehaničku vezu.

Koje su prednosti proteza na implantatima nad konvencionalnim protezama?

 • manja površina, a veća stabilnost
 • estetika

Usta su zona snažnog mišićnog djelovanja. Gubitkom zubi dolazi do proširenja jezika u slobodan novostvoreni bezubi prostor. Navike u govoru i hranjenju se mijenjaju. Vezanjem proteze za implantate onemogućeni su pomaci i izbacivanje proteze iz usta.

Protezom na implantatima možemo i maksimalno skratiti nepčanu ploču, što je vrlo važno kod pacijenata koji imaju jaki nagon na povraćanje te im isti onemogućava nošenje konvencionalnih zubnih proteza.

U dugotrajnom periodu bezubosti ponekad su koštani grebeni toliko destruirani da je nemoguće postići stabilnost klasičnim protezama na koje se one oslanjaju. Tada je čvrstoću moguće ostvariti povećanjem površine vezanja pomoću dijelova vezanih za implantate.

Također, sve estetske nedostatke poput nepravilnosti koštanog grebena, nagiba i pomaka čeljusti, moguće je ispraviti pokrovnom protezom na implantatima.

Usnicama koje su potonule uslijed gubitka zuba i muskulaturi koja odaje zreliji izgled moguće je vratiti potporu.

Mobilni protetski radovi mogu pružiti izvrsnu funkcijsku i estetsku komponentu, posebno mobilne zubne proteze na implantatima. Cijene zubnih proteza ovise o izboru materijala i načinu sidrenja u ustima. Naš stručni tim pomoći će vam da izaberete maksimalno funkcionalno i ekonomično rješenje.

Parcijalne zubne proteze

Djelomične akrilatne zubne proteze najčešće se koriste kao privremeni radovi koji imaju funkcijski i estetski zadatak u vrijeme cijeljenja dok čekamo definitivni rad (nakon ekstrakcija, implantologije).

Parcijalne (djelomične proteze), kao dio kombiniranog rada, oslanjaju se na bezube prostore mekog i tvrdog tkiva te na preostale zube. Zubna proteza je akrilatna izvana, metalne baze, a veza sa zubima se ostvaruje elementima koji se kombiniraju s fiksnim radom poput mosta.

Ti sustavi omogućavaju čvrste veze između mobilnih i fiksnih dijelova kombiniranog rada koji pacijentu pružaju maksimalnu sigurnost pri svakodnevnom funkcioniranju. Veze su gotovo u potpunosti nevidljive tako da je i estetska izvedba iznimno zadovoljavajuća.

Kako održavati higijenu kod zubnih proteza?

 • četkajte protezu kako bi odstranili naslage hrane i kamenca
 • zubne proteze uvijek trebaju biti navlažene (u čaši vode ili mokroj maramici)
 • koristite pomoćna sredstva za higijenu poput tableta i otopina
 • posjetite stomatologa za profesionalno čišćenje i održavanje

Kao i zubi, i proteze zahtijevaju dobru higijenu. Zubne proteze treba držati urednima te ih redovito nakon obroka očistiti.

Zubnu protezu je najlakše očistiti držeći je na otvorenom dlanu. Pad proteze na keramičku površinu može izazvati lom, stoga ih je uputno držati iznad ručnika. Male su četkice vrlo praktične za pranje. Kada nisu u ustima, npr. tijekom noći, proteze se čuvaju u vodi. Proteze uvijek držite vlažnima kako ne bi došlo do promjene materijala.

Ako se zubne proteze oštete potrebno ih je reparirati kod stomatologa kako se ne bi nakupljao plak i kamenac u ogrebotinama i pukotinama.

Prilagodba na zubne proteze

U prvim danima nošenja proteze dojmovi pacijenata su različiti. Proteze za zube mogu djelovati nezgrapno. Potrebno je vježbati žvakanje i govor. Vježbom izgovaranja glasova, kontrolom mišića jezika i obraza proteza “sjeda” na svoje mjesto.

Strano tijelo u ustima često izaziva povećanu salivaciju. Nošenje zubne proteze prvih tjedana izaziva lagane iritacije u ustima. Ako osjećate da vas zubna proteza “žulja”, ugovorite termin za kontrolu kod svog stomatologa.

S pozitivnim stavom pacijent će se ubrzo naviknuti na novonastalu situaciju.