PROTETIKA

CAD CAM tehnologija je napredna kompjuterska tehnologija (computer aided design/manufacturing) koja omogućava najprecizniju izradu keramičkih nadomjestaka.

Skeniranjem otisaka i sofisticiranim uređajem postižu se visoko precizni radovi koji zahtjevaju minimalnu obradu od strane tehničara čime se smanuje faktor pogreške.

Inovativni softwer CORiTEC 350i / PRO (Imes-Icore) razvijen je da zadovolji sve procese proizvodnje u dentalnoj medicini od metala, titana, plastike do zirkona. Primarna funkcija CAD CAM tehnologije je brža i preciznija proizvodnja.

U našoj stomatološkoj poliklinici izraduju se ljuskice, krunice i mostovi koji savršeno priliježu obliku prepariranog zuba. U vrlo kratkom vremenu izrade postižemo visoku estetiku, prirodnost i individuanost protetskih nadomjestaka.

CAD- CAM protetika u našoj zubnoj poliklinici

Ovisno o potrebi za zbrinjavanjem neadekvatnih ili oštećenih zubi, te bezubih zona nudimo više vrsta keramičkih materijala proizvedenih softwerskim dizajnom- CAD-CAM tehnologijom.

Potpuna keramika: ljuskice i krunice

Potpuna keramika je litij disilikatna (LS2), velike transparencije i translucencije, širokog spektra boja.

 

Cirkon keramika: krunice i mostovi

Cirkon dioksidni (ZrO2) materijal je vrlo čvrst mineral koji se koristi za izradu baze protetskih radova. Već sam po sebi je estetski prihvatljiv no za potpuni dojam prirodnosti zuba oslikava se keramikom.

zubna protetika

Provizorni radovi koje pacijent privremeno nosi u ustima dok čeka cijeljenje također se mogu izraditi ovom tehnologijom.

 

KERAMIČKE LJUSKICE I KRUNICE

Širok osmijeh i zubi koji se blistaju odaju unutarnje zdravlje i samopouzdanje.

Ukoliko niste zadovolji izgledom zuba za vas nudimo jednostavna rješenja poput keramičkih ljuskica  (navlake za zube).

Veeners ili keramičke ljuskice zu zube su potpuni keramicki ” listici” koji se lijepe na prednju stranu zuba.

Visoke su estetike i potpuno prirodnog izgleda. Posebnost je minimalno invazivno brušenje od samo 0,3-0,5 mm.

e.max materijali nude širok izbor prozirnosti i živih boja, mnogostrukih opcija cementiranja i savršenog rubnog zatvaranja.

3 najcešca razloga za ljuskice:

*promjena položaja zuba

*razmak izmedu zubi

*promjena oblika zuba ili pukotine

Ukoliko se izbjeljivnjem nije postigla željena boja zuba takoder je indicirano zamaskirati neželjenu boju ljuskicom koja će se uklopiti u postojeću boju ostalih zuba.

Pri većem nedostatku zubnog tkiva moguće je izraditi krunice od potpune keramike. Slicno ljuskicama odlikuju maksimalnom realističnošću, otpornošću na bojanje i trošenje.

Koja je razlika između ljuskice i krunice?

Ljuskice se cementiraju na prednju stranu zuba i prekrivaju samo jedan njegov dio za razliku od krunica koje u potpunosti prekrivaju zub.

Krunice su fiksnoprotetski radovi koji u potpunosti prekrivaju vidljivi dio zuba imitirajuci njihov prirodni izgled.

Nerijetko se dogada da promjene na zubima nije moguće sanirati samo manjim korekcijama.

Zub može biti oslabljen ili zatamnjen uslijed endodontskog liječenja ili zbog brojnih prethodnih restauracija ispunima (plombama).

Osim estetskog poboljšanja postoje brojni funkcionalni razlozi nadoknade zuba krunicom.

5 razloga za izradu krunice:

*nedostatak tkiva zuba

*opsežan ispun koji je potrebno zamijeniti

*endodontski liječen zub

*puknuti, abradirani zub

*prekrivanje implantata (prethodno izgubljen zub)

KRUNICE I MOSTOVI

Krunice i mostovi su estetski keramički radovi.  I krunice i mostovi prekrivaju prirodne zube ili implantate. Cementira ih stomatolog i ostaju fiksno u ustima.

Krunice i mostovi u našoj stomatološkoj poliklinici izrađuju se od testirano čvrstih materijala poput cirkona i metala. Obje vrste zadovoljavaju estetske zahtjeve zbog keramike koja ih oblaže izvana. Najnovijom tehnologijom kompjuterizirane izrade materijali su precizni i stabilni u vremenu.

Krunice prekrivaju samo jedan zub, dok mostovima možemo nadoknaditi prazan bezubi prostor, tj. više izgubljenih zuba.

zubna krunica

Krunica u potpunosti prekriva oštećeni zub i time ga osnažuje i vraća njegovu žvačnu funkciju. Također njome se može ispraviti oblik i poziciju, te boju zuba.

Krunice koristimo i u prekrivanju implantata kako bi rekonstuirali prazan prosotor i uobličili strukturu u izgled i boju postojećih zuba.

Naš stomatolog će Vam preporučiti krunicu u sljedećim slučajevima:

 • zamjena dotrajalog velikog ispuna s nedovoljno preostalog zubnog tkiva
 • sprečavanje loma
 • nadoknada tkiva nakon opsežnog karijesa ili endodontskog liječenja
 • nadokada izgubljenog zuba implantatom
 • loše pozicioniran zub, zub neadekvatne boje ili oblika
 • žvačna i funkcionalna rekonstrukcija

Zašto izabrati krunice i mostove?

Poboljšajte svoje zdravlje rekonstrukcijom izgubljenog.

Krunice i mostovi osnažit će oštećene zube i povratiti žvačnu funkciju. Mogućnosti loma prethodno oslabljnih zuba (veliki ispuni, karijesi, liječeni zubi) smanjit će se rekonstrukcijom tkiva.

Ukoliko prazne bezube prostore ne zatvorimo protetskim radom susjedni zubi se naginju i pomiču u slobodan prostor. S vremenom dolazi do lošeg zagriza i smanjene žvačne funkcije. U kasnijim stadijima zubi mogu potpuno “isplivati” u prazan prostor i izgubiti svoju potporu u kosti.

Pravilnim načinom žvakanja u kojem sudjeluju svi zubi poboljšat će se zdravlje i apsorpcija hrane jer kvalitetna digestija počinje u ustima. Ljubav ide kroz želudac.

Potpuni zubni niz smanjuje mogućnost nakupljanja hrane u praznim prostorima, truljenje iste i loš dah.

Osim fizičkog važno je misliti i na psihičko zdravlje. Povratite svoj osmijeh, zablistajte samopouzdanjem koje zrači iz dubine. Narušeno zdravlje usne šupljine negativno utječe na naše cijelokupno zdravlje.

Ukoliko niste zadovoljni i manjim nedostacima na vašim zubima, estetske nepravilnosti moguće je ispraviti krunicama.

ŠTO MOŽEMO UČINITI ZA VAS AKO STE IZGUBILI ZUB?

Povratak žvačnoj funkciji i boljoj estetici vrlo je važen za Vaše zdravlje. Naš tim Vam nudi nekoliko opcija zbrinjavanja:

 • Implantati
 • Krunice i mostovi
 • Proteze

Razlike između krunica/mostova i proteza?

Krunice i mostovi pokrivaju zube i zatvaraju bezube prostore. To su fiksni protetski radovi koji se za razliku od proteza, koje pacijent svaki dan vadi iz usta i čisti, trajno cementiraju u usta i može ih skinuti samo stomatolog.

Proteze su mobilni radovi. Samostalno ih možete vaditi iz usta, čistiti i voditi brigu o higijeni.

PROTEZE

Zubne proteze su mobilni protetski nadomjesci konstruirani kako bi zamjenili izgubljene zube. U ustima su poduprte mekim tkivom i tvrdim strukturama (kost ili preostali zubi, te zubni implantati).

Zubne (mobilne) proteze su uklonjive iz usta. Pacijent ih sam vadi u potrebi za čišćenjem, prije spavanja, …

Vrste zubnih proteza

Ovisno o broju izgubljenih zuba i velicini bezubih prostora razlikujemo 2 vrste proteza.

Djelomične (parcijalne) proteze zatvaraju bezube prostore i oslanjaju se na preostale zube u ustima, dok potpune (totalne) proteze prekrivaju bezube čeljusti kada nema zubnog oslonca.

Danas su u uporabi vrlo sofisticirani i mekani materijali ugodni za nošenje, te uz to vrlo privlacnog prirodnog izgleda. Proteze su akrilatni,tj. plasticni nadomjestak koji je vrlo lagan.

Zubi u protezi su akrilatni ili keramicki,širokog spektra boja i oblika. Baza proteze može biti potpuno akrilična ili biti kombinirana s metalnom legurom (wironit).

Metalni dijelovi se nalaze u djelomičnim (parcijalnim) protezama jer se one oslanjaju na metalne komplentarne elemente na zubima. Takoder metalni dijelovi nalaze se u pokrovnim protezama (teleskopi i implantati).

Estetski su vrlo prihvatljive i vidljivi su samo individualizirani zubi, te akrilicni ružičasti djelovi koji imitiraju meka tkiva.

 Pokrovne proteze su vezane čvrstim osloncima koji su fiksni u ustima: teleskop sustavi i zubni implantati.

Teleskop sustav

U slučaju izrazito nepovoljnog rasporeda te jako malog broja presotalih zubi izrađuje se pokrovna proteza koja prekriva zube. Preostali zubi se bruse za krunice te se prekrivaju primarnom zlatnom krunicom dok se sekundarna krunica koja nasjeda na primarnu krunicu nalazi unutar proteze. Ove zubne proteze su izvrsne stabilnosti zbog jakog trenja koje se dobiva između dvije kovinske krunice.

Proteze na implantatima

U slučajevima potpunog gubitka zubi s dovoljno oćuvane kosti nudimo rješenja proteza sidrenih na implantatima. Takve proteze i dalje su mobilne i moguće ih je stavljati/skidati samostalno, no ucvršćene su elementima koje priliježu ili se “kvače” na implantate.

Pokrovne proteze cesto se opisuju kao fiksne zubne proteze jer dobro opisuju hibrid potpune mobilne proteze sidrene implantatima koja je time postala fiksna u ustima. Veza izmedu implantata i proteze omogucuje stabilnost proteze koja je inace podložna pomicanju zbog djelovanja snažnih mišica obraza i jezika.

Pokrovne zubne proteze stabilne su, pacijent se osjeca samopouzdano pri govoru i žvakanju.

S obzirom na kompleksnost ove vrste proteza stabilnost akrilatne proteze osiguravaju metalni dijelovi proteze (baza je Wiron) kojom “pokriva” implantate.

Nudimo rješenja vezanja: proteze na prečku, proteze na lokatore

Oba rješenja su jako dobra za pacijenta te pružaju osjecaj fiksnog rada bez i minimalnih pomaka. 2-4 implantata u pojedinoj čeljusti s pokrovnom protezom ostvaruju snažnu mehaničku vezu.

Koje su prednosti proteza na implantatima nad konvencionalnim protezama?

 • manja površina a veća stabilnost
 • estetika

Usta su zona snažnog mišicnog djelovanja. Gubitkom zubi dolazi do proširenja jezika u slobodan neovostvoreni bezubi prostor. Navike u govoru i hranjenju se mijenjaju. Vezanjem proteze za implantate onemoguceni su pomaci i izbacivanje proteze iz usta.

Proteza na implantatima možemo i maksimalno skratiti nepcanu plocu, što je vrlo važno kod pacijenata koji imaju jaki nagon na povracanje te im isti onemogucava nošenje konvencionalnih zubnih proteza

U dugotrajnog perioda bezubosti ponekad su koštani grebeni toliko destruirani da je nemoguce postici stabilnost klasicnim protezama na koje se one oslanjaju. Tada je cvrtocu moguce ostvariti povecanjem površine vezanja pomocu dijelova vezanih za implantate.

Estetske nedostatke popout nepravilnosti koštanog grebena, nagiba i pomaka celjusti,sve je to moguce ispraviti pokrovnom protezom na implantatima.

Usnicama koje su potonule uslijed gubitka zuba i muskulaturi koja odaje zreliji izgled moguce je vratiti potporu.

Mobilni protetski radovi mogu pružiti izvrsnu funkcijsku i estetsku komponentu, posebno mobilne zubne proteze na implantatima. Cijena zubnih proteza ovise o izboru materijala i načinu sidrenja u ustima (implantati, zubi). Naš stručni tim pomoći ce Vam da izaberete maksimalno funkcionalno i ekonomično rješenje.

Parcijalne zubne proteze

Djelomične akrilatne zubne proteze se najčešće koriste kao privremeni radovi koji imaju funkcijski i estetski zadatak u vrijeme cijeljenja dok čekamo definitivi rad (nakon ekstrakcija, implantologije, itd.).

Parcijalne (djelomične proteze), kao dio kombiniranog rada, oslanjaju se na bezube prostore mekog i tvrdog tkiva te na preostale zube. Zubna proteza je akrilatna izvana, metalne baze a veza sa zubima se ostvaruje elementima koji se kombiniraju s fiksnim radom poput mosta.

Ti sustavi omogućavaju čvrste veze između mobilnih i fiksnih dijelova kombiniranog rada koji pacijentu pružaju maksimalnu sigurnost pri svakodnevnom funkcioniranju s protezama. Veze su gotovo u potpunosti nevidljive  tako da je i estetska izvedba iznimno zadovoljavajuća.

zubna proteza

Kako održavati higijenu kod zubnih proteza?

* četkajte protezu kako bi odstranili nasage hrane i kamenca

* zubne proteze uvijek trebaju biti navlažene (u čaši vode ili mokroj maramici)

* koristite pomoćna sredstva za higijenu poput tableta i otopina

* posjetite stomatologa za profesionano čišćenje i održavanje

Kao i zube proteze zahtjevaju dobru higijenu. Zubne proteze treba držati urednim te ih redovito nakon obroka očistiti.

Zubnu protezu je najlakše očistiti držeći je na otvorenom dlanu. Pad proteze na keramičku površinu može izazvati lom stoga ih je uputno držati iznad ručnika. Male četkice su vrlo praktične. Kada nisu u ustima, npr. tijekom noći, proteze se čuvaju u vodi. Proteze uvijek držite vlažnima kako ne bi došlo do promijene materijala.

Ukoliko se zubne proteze oštete potrebno ih je reparirati kod stomatologa kako se ne bi nakupljao plak i kamenac u ogrebotinama i pukotinama.

 Prilagodba na zubne proteze

U prvim danima nošenja proteze dojmovi pacijenata su različiti. Proteze za zube mogu djelovati nezgrapno. Potrebno je vježbati žvakanje i govor. Vježbom izgovaranja glasova, kontrolom mišića jezika i obraza proteza “sjeda” na svoje mjesto.

Strano tijelo u ustima često izaziva povećanu salivaciju.

Nošenje zubne proteze prvih tjedana izaziva lagane iritacije u ustima. Ukoliko osjećate da Vas zubna proteza “žulja” ugovorite termin za kontrolu.

S pozitivnim stavom pacijent će se ubrzo naviknuti na novonastalu situaciju.

Leave a comment