Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi proučavanjem i praćenjem rasta i razvoja dentofacijalnih struktura i čimbenika koji utječu na njihov rast, razvoj i položaj. Cilj je ortodontske terapije postići sklad okluzije, funkcije i estetike, te psihosocijalne kvalitete života pacijenta.

Ortodoncija Zagreb

Ponekad pacijenti  ne žele “prolaziti” postupak  ispravljanja zuba fiksnim “aparatićem” nego izradom keramičkih ljuskica ili krunica. Postoje slučajevi  kada je to moguće i oni kada to nije moguće. Izuzetno nepravilan položaj zuba, veliki razmaci između susjednih zuba i asimetrije u visini zubnog mesa pružile bi estetski nepovoljne rezultate izradom keramičkih ljuskica ili krunica.

U našoj Stomatološkoj Poliklinici u Zagrebu takvim pacijentima naš specijalist ortodont preporučuje ortodontsku terapiju. Tek nakon završene ortodontske terapije  zajednički donosimo odluku  da li je potrebno uključiti i protetsku terapiju. Često ortodontska terapija daje najkvalitetniji rezultat, te pacijent odustaje od brušenja prirodnih zuba.

Ortodoncija cijene

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i odnosa čeljusti. U razdoblju mješovite denticije kada su prisutni i mliječni i trajni zubi anomalija se liječi mobilnim “aparatićima”, a u razdoblju trajne denticije fiksnim “aparatićima”. Cijena ortodontske terapije ovisi o vrsti ortodontske naprave koja se koristi u liječenju anomalije.

Ortodont Zagreb preporuka

Pravo mjesto za ispravljanje nepravilnog položaja Vaših zubi ili zuba Vaše djece naša je zubna poliklinika. Idealno vrijeme za prvi ortodontski pregled je sedma godina života. Rano dijagnosticiranje ortodontske anomalije je važno, jer se primjenom preventivnih mjera, a ako je potrebno, interceptivnom terapijom može spriječiti razvoj kompleksnije anomalije.

Oko 35% naših pacijenata su pacijenti starije životne dobi. I osobe preko šezdeset godina mogu nositi ortodontski aparat da bi „rasporedili“ preostale zube u najbolji položaj za buduću protetsku ili implantoprotetsku rekonstrukciju.

Kako bi “ružni” zubi postali prošlost obratite se ortodontu u našoj Poliklinici u Zagrebu. Ljubav za učenjem i novim spoznajama uz višegodišnje iskustvo našeg ortodonta čine Vašim najboljim izborom. Pružit će Vam individualni pristup uzimajući u obzir Vaše specifične potrebe i estetske ciljeve.

Aparatić za zube cijena

U našoj stomatološkoj poliklinici koristimo najsuvremenije tehnike i najkvalitetnije materijale. Kako su na tržištu prisutne razne vrste ortodontskih bravica (kompozitne, keramičke, safirne, metalne)  možemo odabrati najbolje za Vas, ovisno o vrsti ortodontske anomalije i Vašim željama, sukladno izboru formira se i cijena aparatića za zube.

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube koristimo u terapiji kod najmlađih pacijenata, u fazi mješovite denticije kada su još prisutni mliječni zubi. Aparatići mogu biti izrađeni samo za jednu čeljust (poput aktivnih ploča) ili obje čeljusti (poput aktivatora i bionatora). Ovu vrstu “aparatića” pacijenti sami stavljaju i vade iz usta, te je kooperativnost djeteta ključna za uspjeh ove vrste ortodontske terapije.

Zubni aparatić je potrebno nositi u prosjeku 16 sati dnevno, te u dogovoru s ortodontom aktivirati jednom tjedno pomoću vijka koji je sastavni dio gotovo svakog aparatića.  Aparatić nije potrebno nositi u školu, na sportske aktivnosti ili tijekom igre . Obavezno ga je nositi noću, te tijekom učenja, gledanja TV-a… Mobilni je aparatić, zbog načina upotrebe potrebno temeljito i redovito održavati. Na tržištu postoje razne šumeće tablete i tekućine za čišćenje koje olakšavaju održavanje „aparatića“. Dostupni su i plastične kutije za mobilne aparatiće u koje dijete može pohraniti aparatić kada nije u ustima.

Mobilnim “aparatićima” se ne mogu potpuno ispraviti veće nepravilnosti položaja zuba, te je za takve anomalije potrebna terapija fiksnom ortodontskom napravom.

Nakon prvog pregleda i analize digitalnog snimka zubi specijalist ortodont uzima otiske za izradu modela na temelju kojih donosi plan ortodontske terapije, a dentalni tehničar kroz nekoliko dana izrađuje mobilni aparatić za zube. Postupak uzimanja otisaka je jednostavan, bezbolan i kratko traje.

Terapija mobilnim ortodontskim “aparatićima” često je prva faza terapije koju započinjemo u ranoj životnoj dobi, a nastavljamo nakon nicanja trajnih zubi fiksnom ortodontskom napravom.

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za zube sastoji se od tuba ili prstenova koji se postavljaju na kutnjake,  bravica koje se postavljaju  na sve preostale  zube i žičanih lukova koji prolaze kroz utor na bravici (slot). Kod konvencionalnih bravica žičane lukove u slotu  “drže”  žičane ili gumene ligature.

Suvremenija,  i za pacijenta  ugodnija vrsta bravica  je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumene ili žičane ligature koje zadržavaju  naslage hrane i time otežavaju održavanje higijene. Kod samoligirajućih fiksnih  “aparatića” za zube  žicu u slotu pridržavaju vratašca koja se otvaraju i zatvaraju kod promjene žičanih lukova.  Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu duljinu trajanja terapije.

Obje vrste bravica mogu biti estetske ili metalne.

Fiksni “aparatić” za zube postavlja specijalist ortodont,  a pacijent ih ne može skidati. Fiksni “aparatić”  zahtijeva redovito i temeljito održavanje oralne higijene,  jer bravice i tubice  koje su fiksirane na zube zadržavaju ostatke hrane. Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda namijenjenih upravo ortodontskim pacijentima.

Higijenu je potrebno održavati  četkanjem zubi nakon svakog obroka,  za što možete koristiti  (osim klasičnih  četkica) i interdentalne četkice koje su male, te se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Preporučujemo upotrebu oralnog tuša čime će oralna higijena biti potpuna.

Nakon postavljanja fiksnog  “aparatića”, zubi su osjetljivi  i možete osjećati nelagodu nekoliko dana. To je normalno a posljedica je djelovanja sile na zube. Moguća je iritacija sluznice obraza i usana koju možete spriječiti postavljanjem sloja  zaštitnog voska ili silikona preko bravice koja vrši iritaciju.

Tijekom nošenja fiksnog “aparatića” za zube potrebno je izbjegavati hranu koja se lijepi na zube i bravice  (poput karamela, žvakaćih guma i sl.) te paziti kod žvakanja tvrde hrane i orašastih plodova jer se može dogoditi da se tubica ili bravica odlijepe. Tvrda hrana se ne smije trgati zubima, nego ju je potrebno rezati na manje komade i pažljivo žvakati.  Kontrolni pregledi tijekom nošenja fiksnog aparatića za zube su svakih 4-6 tjedana.

Trajanje ortodontske terapije

Trajanje ortodontske terapije odnosno vrijeme nošenja fiksnoga ortodontskog aparatića ovisi o težini anomalije, a traje od jedne do tri godine. Nakon završetka ortodontske terapije provodimo retencijsku terapiju, čiji je cilj zadržati zube u pravilnom položaju.

Mobilni retainer ili udlagu izrađujemo  na osnovi otiska uzetog nakon skidanja fiksnog aparata i pacijentu predajemo nekoliko sati nakon skidanja fiksnog aparata. Izrađujemo ga od tanke, prozirne plastike, a nosi se po uputama našeg ortodonta. Retencijski aparat u našoj zubnoj poliklinici izrađuje se svim pacijentima nakon skidanja fiksnog aparata.