Karijes rane dječje dobi (poznat još kao i karijes bočice, dojenački karijes, cirkularni karijes, rampantni karijes, karijes ranog djetinjstva, labijalni, gornji maksilarni i dječji karijes) označava pojavu karijesa u dobi do 3 godine. To je najraniji oblik karijesa koji se očituje razaranjem karijesom zahvaćenih mliječnih zuba, najčešće gornjih mliječnih sjekutića.

Također, to je infektivna bolest do koje dolazi u slučajevima rane kolonizacije usne šupljine skupinom  mikroorganizama iz porodice Streptococcus Mutans.

U početnoj fazi dječji karijes demineralizira caklinu oko vrata zuba. Kako je riječ o izuzetno progresivnom karijesu koji se zbog još uvijek tankog sloja cakline i dentina kod djece brzo razvija, dječji karijes u kratkom roku može razoriti cijeli zub, te se potom proširiti i na druge djetetove zube, uzrokujući djetetu ozbiljne socijalne, psihološke i dentalne probleme.

Utjecaj karijesa na djecu

Karijes spriječava normalno hranjenje i žvakanje, uzrokuje bol i neugodu te utječe na kvalitetu djetetovog života. Destrukcija zuba može započeti već u drugoj godini života, a već u trećoj i četvrtoj pokazivati razvijenu sliku s destrukcijom svih maksilarnih inciziva. Zato takav karijes može biti praćen visokim temperaturama, bolovima i apscesima što zahtijeva hitnu intervenciju.

Zbog toga je prevencija, najbolja garancija za buduće zdravlje zuba Vašeg djeteta.

Zbog čega nastaje rani dječji karijes?

Rani dječji karijes moguće je, naravno, liječiti terapijski, ali ovim člankom pokušat ćemo Vam ukazati na važnost preventivnog ponašanja koje može oboljenje sanirati.

  • Rana unutarobiteljska zaraza bakterijom Streptococcus mutans
  • Dugotrajno dojenje i/ili hranjenje djeteta zaslađenim napitcima prije spavanja ili tijekom noći. Posebno je važna učestalost i duljina hranjenja
  • Konzumacija slatkiša i rafiniranih ugljikohidrata između obroka
  • Neredovito i nepravilno održavanje oralne higijene
  • Brojni zubi zahvaćeni karijesom kod roditelja ili skrbnika
  • Neredoviti posjeti doktoru dentalne medicine

Zbog čega se uvriježio naziv „karijes bočice“?

Puno je toga što možemo učiniti da svome djetetu pomognemo preventirati oboljenje karijesom. No, postoji ozbiljan razlog zašto ovo oboljenje zovemo upravo nazivom „karijes bočice“.

Naime, kako smo već ustvrdili, ovaj tip karijesa nastaje kao infektivna bolest zbog rane kolonizacije usne šupljine mikroorganizmom Streptococcus mutans tijekom prve i druge godine djetetova života. Takva djeca imaju povišenu oralnu razinu streptokoka koje majke prenose na svoju djecu.

Do prijenosa mikroorganizama s majke na dijete može doći još tijekom vaginalnog porođaja, ali najčešće je za to zaslužna majčina slina. Sjetite se samo koliko ste puta prije hranjenja djeteta stavili dudu bočice ili žličicu prvo u svoja usta, kako biste provjerili je li obrok dovoljno topao ili pravilne gustoće, a potom ste tom istom dudom ili žličicom nastavili hraniti djete. To je posve normalno, svi roditelji tako rade, no ukoliko je majka zaražena mikroorganizmima, ovim putem zarazu prebacuje i na usnu šupljinu djeteta, a već je ustanovljeno da Streptococcus Mutans može kolonizirati usnu šupljinu i prije erupcije prvih zuba.

Nadalje, iako je rani dječji karijes zarazna bolest, ključnu ulogu u razvoju bolesti igraju djetetova prehrana i oralna higijena.

Visoko rizične prehrambene navike razvijaju se vrlo rano, a nastavljaju se tijekom djetinjstva. Često hranjenje na bočicu tijekom noći, dojenje prema želji, kao i neredovita oralna higijena povezani su s ranim dječjim karijesom. Za nastanak karijesa najopasniji su pak zaslađeni sokovi, zaslađeno mlijeko, slatkiši i rafinirani ugljikohidrati. Oni se lako lijepe za zube i tako se dugo zadržavaju u ustima služeći bakterijama kao izvor hrane.

Izlaganje zuba karijesogenoj hrani samo po sebi ne bi predstavljalo čimbenik rizika za nastanak karijesa, ali čest i produljen kontakt karijesogenih tvari sa zubima predstavlja.

Naime, ponekad, u kasnim noćnim satima primjerice, dojenje može potrajati i po nekoliko sati. Tada i dijete i majka zasp dok dijete još doji. I tako laktoza koja se nalazi u majčinu mlijeku (ili šećeri iz zaslađenih tekućina ako se dijete hrani na bočicu) ostaje na površini djetetovih zuba duže nego što bi trebalo, i pogoduje razvoju karijesa. Osim toga, dijete tijekom spavanja ima smanjeno izlučivanje sline, te nižu pH vrijednost u usnoj šupljini, što sve dodatno pogoduje nastanku ranog dječjeg karijesa.

Ispravno preventivno ponašanje

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja male djece, prevenciju ranog dječjeg karijesa trebalo bi započeti u prenatalnom i perinatalnom razdoblju, i to kroz tri koraka:

  1. Edukacija majke u prenatalnom razdoblju

Trudnice bi trebale usvojiti zdravi način prehrane u trećem tromjesečju i do prve godine života djeteta kada caklina sazrijeva (maturira). Potiskivanjem majčinog rezervoara Streptococcusa mutansa, sanacijom zuba i antimikrobnog liječenja može se spriječiti ili odgoditi infekcija dojenčadi.

  1. Prvi pregled i pružanje preventivnih postupaka u stomatološkoj ordinaciji (perinatalno razdoblje)

U perinatalnom razdoblju iznimno je važna rana prva posjeta stomatologu, odnosno posjeta s nicanjem prvih zuba, a najkasnije do konca prve godine života. Smatra se da je optimalno vrijeme između 6 i 12 mjeseci djetetova života. Na temelju razgovora s roditeljima i informacijama o načinu hranjenja i oralnoj higijeni djeteta, stomatolog će moći procijeniti rizik za razvoj karijesa i započeti s ranim preventivnim programom. Roditelje se savjetuje o oralnoj higijeni, načinu hranjenja, riziku od dentalnih trauma i dr.

  1. Stjecanje dobrih navika i održavanje oralne higijene kod kuće (perinatalno razdoblje)

Vi sami možete postići najviše za zdravlje svog djeteta razvijajući kod djeteta ispravne i zdrave navike.

Slobodno nam se obratite za savjet i pomoć. Ovdje u poliklinici Ars Salutaris naši stručnjaci će Vam ponuditi sve informacije za prevenciju ranog dječjeg karijesa.

A čak i ako je već prekasno i potrebno je terapijsko liječenje, pomoći ćemo Vašem djetetu brzo i bezbolno što je izuzetno važno za sprječavanje dentalne anksioznosti. Ili drugim riječima – straha od zubara.

U poliklinici Ars Salutaris nema straha od zubara. Jer Vaše zdravlje i zdravlje Vaše djece je naše umijeće.