DJEČJA STOMATOLOGIJA

DJEČJA STOMATOLOGIJA

Dječja stomatologija dio je dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem mliječnih i mladih trajnih zuba.

Prevenciju nastanka bolesti potrebno je započeti tijekom prve godine djetetova života.

Edukacijom roditelja o prehrani, oralnoj higijeni te privikavanjem djeteta na stomatologa sprječavamo mnogobrojne potencijalne probleme u budućnosti.

 

Kada je vrijeme za prvi posjet djeteta stomatologu i kako se pripremiti?

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Američke akademije za dječju stomatologiju govore da prvi posjet stomatologu treba uslijediti nakon nicanja prvih zubi, a najkasnije šest mjeseci nakon toga.

Prvi posjet za dijete mora proći bezbrižno kroz upoznavanje stomatološkog okruženja i instrumentarija te nam je u cilju da dijete “razbije” predrasude ukoliko postoje.

Prehrana i način provođenja oralne higijene kod kuće

Prevencija u dječjoj stomatologiji uključuje edukaciju roditelja o prehrani djeteta i upute o provođenju oralne higijene.

Prilikom svake konzumcije hrane ili pića na zubima se pojavljuju bakterije koje luče kiseline koje nagrizaju zubnu caklinu.

Zbog velikog utjecaja prehrane na nastanak karijesa preporučljivo je imati redovite zdrave obroke te izbjegavati grickanje i zaslađena pića između obroka.

Važno je nakon zadnjeg večernjeg obroka djetetu temeljito oprati zube kako bi se uklonile nakupljene bakterije.

Djetetova prehrana bi trebala biti uravnotežena sa što manje rafiniranih šećera koje nalazimo u slatkim napitcima, čokoladi, bombonima i sl. koji uzrokuju zubni karijes.

Upute za provođenje oralne higijene:

  1. Zube je potrebno četkati dva puta dnevno ( ujutro i navečer ) laganim kružnim pokretima
  2. Dobar je odabir četkica s malom glavom i mekanim vlaknima
  3. Količina zubne paste neka bude primjerena djetetovoj dobi u količini veličine zrna graška
  4. Prijelaz između zuba i zubnog mesa se treba dobro očistiti od naslaga hrane kružnim pokretima jer je to mjesto najlakšeg nakupljanja bakterija
  5. Djeci je potreban nadzor i pomoć pri četkanju zuba do polaska u školu, a nakon osme godine mogu biti potpuno samostalna
  6. Četkanje zuba lakše može postati navikom ako se pretvori u ugodan i zabavan ritual za dijete

Važnost fluorida u prevenciji zubnog karijesa:

Europska akademija za dječju i preventivnu stomatologiju izdala je naputak o primjeni fluorida u topikalnom obliku ( direktno nanošenje na caklinu izniklog zuba ).

Zubne paste s fluorom idealan su nosač za primjenu fluorida na zube.

S obzirom na to da mala djeca obično progutaju oko 30 % zubne paste važan je roditeljski nadzor dok dijete nije samostalno pri četkanju zuba.

Do šeste godine djetetova života poželjno je koristiti zubnu pastu s nižim udjelom fluorida ( 500 ppm ), a nakon šeste godine od 1000 – 1500 ppm-a fluorida.

Kada stomatolog procijeni povećan rizik od nastanka karijesa moguće je dodatno provesti topikalnu fluoridaciju u ordinaciji specijalnim fluoridnim gelovima i lakovima sa visokim udjelima fluorida.

Što je pečaćenje zubnih fisura?

Pečaćenje zubnih fisura standardni je postupak u dječjoj stomatologiji čija je svrha zaštititi fisure tj. jamice mladih trajnih zuba od zadržavanja plaka i prodora bakterija koje uzrokuju zubni karijes.

Izvodi se u šestoj ili sedmoj godini djetetova života, a sam je postupak relativno jednostavan i bezbolan za dijete.

“Jamice” mladih trajnih zuba ispunimo posebnim materijalom i time dobijemo glatku površinu na kojoj se smanjeno nakuplja plak, a time i bakterije koje nagrizajući zubnu caklinu uzrokuju zubni karijes.

Zašto popravljamo mliječne zube?

Dječja stomatologija ima u cilju izgraditi svijest roditelja da je vrlo važno očuvati mliječne zube zdravima.

U suprotnom pojavom karijesa mliječnih zuba dolazi do nakupljanja bakterija u usnoj šupljini te mladi trajni zubi niču u potencijalno kariogenu usnu šupljinu.

Takoder se očuvanjem pozicije mliječnih zuba prevenira pojava ortodontskih anomalija jer se prijevremenim ispadanjem mliječnih zuba gubi mjesto za nicanje trajnog zuba.

Zdravi mliječni zubi potrebni su djetetu da može kvalitetno jesti, pravilno govoriti i izgovarati glasove, imati pravilan rast i razvoj čeljusti, a potpuni zubni niz koji pridonosi skladnom izgledu lica potreban je i zbog psihološkog razvoja djeteta.

Ukoliko je već došlo do karijesa mliječnog zuba treba se isti odstraniti i napraviti zubni ispun ( plomba ) kako ne bi došlo do zahvaćanja živca.

Tako smo izbjegli potencijalne bolove i česte situacije da zub mora ostati “otvoren” ( na taj način onemogućuje se razmnožavanje anaerobnih bakterija kojima nije potreban kisik ) do nicanja trajnog nasljednika.

Što je rani dječji karijes ( karijes bočice, cirkularni karijes )?

U dječjoj stomatologiji se nažalost često susrećemo s pojavom specifične bolesti mliječnih zuba koja nastaje vrlo rano.

Definira se kao postojanje najmanje jedne karijesne lezije mliječnog zuba u djeteta mlađeg od šest godina.

Radi se o infektivnoj bolesti koja nastaje uslijed rane kolonizacije usne šupljine bakterijom Streptococcus mutans tijekom prve i druge godine života koji se s majke prenosi na dijete.

Pogoduje mu visoka količina rafiniranih ugljikohidrata u prehrani djeteta i slaba oralna higijena.

Destrukcija zuba može započeti već u drugoj godini života, a u trećoj i četvrtoj godini pokazivati razvijenu kliničku sliku s destrukcijom svih maksilarnih inciziva ( prednji zubi u gornjoj čeljusti ).

Progresijom bolesti može doći do potpunog razaranja kruna tih zubi, gnojnih upala i dentalnih apscesa često praćenih visokom tjelesnom temperaturom i bolovima.

Prevencija se postiže edukacijom roditelja o često lošoj navici “čekanja” prvog karijesa mliječnog zuba za prvi odlazak stomatologu.

Majka ne bi trebala isprobavati djetetovu hranu istim priborom za jelo kojom hrani dijete, uspavljivati dijete bočicom sa slatkim napitkom te noću dojiti, a da se poslije zubi ne očiste.

Metoda pomoću koje se dijete lakše privikava na stomatološku skrb:

TELL-SHOW-DO ( RECI-POKAŽI-UČINI ) !

Ova metoda pokazala se učinkovitom u dječjoj stomatologiji jer prilikom svakog izlaganja potencijalno stresnoj situaciji u stomatološkoj ambulanti dijete dobiva pozitivan osjećaj kontrole i sposobnosti da se nosi sa dentalnim tretmanom.

Dijete se postupno izlaže dentalnom tretmanu nakon prvotnog detaljnog objašnjavanja samog postupka na način primjeren djetetovoj dobi.

Ozljede zuba u dječjoj dobi:

U dječjoj stomatologiji se pojedine dobne skupine mogu smatrati rizičnima za nastanak ozljede, i to djeca od druge do četvrte godine s mliječnim zubima te od sedme do desete godine s trajnim zubima.

Djeca te dobi imaju jaku potrebu za istraživanjem okoline, pa su zbog razmjerno nerazvijene i neusklađene motorike i nesposobnosti procjene opasnosti sklonija ozljedama.

Prijelomi krune i korijena te potpuno izbijanje gornjih prednjih zuba ubrajaju se u najčešće ozljede.

Vrijeme od nastanka ozljede do početka liječenja najvažniji je čimbenik uspješnosti terapije većine zubnih trauma.

Kada je posrijedi avulzija ( izbijanje zuba ) treba hitno posjetiti stomatologa, a izbijeni zub roditelj treba lagano vratititi u njegovo ležište ( kontaminirani zub potrebno je lagano isprati pod mlazom tekuće vode bez uporabe jakih dezinficijensa ili struganja korijena jer bismo time oštetili još uvijek vitalni periodontalni ligament čija vlakna “drže” zub u njegovom ležištu ) ili do stomatologa prenijeti u ustima, slini, fiziološkoj otopini ili mlijeku.

Da bismo imali veću uspješnost replantacije (“vraćanje” zuba u ležište) osim adekvatnog medija za prijenos i pohranu izbijenog zuba, potrebno je cijeli postupak napraviti unutar trideset minuta.

Sportovi poput hokeja na ledu, karatea i sl. zahtijevaju preventivnu izradu dentalnog štitnika ( zaštitna udlaga ) kod stomatologa, a u školama bi trebalo provesti edukaciju kako preventivno djelovati na smanjenje učestalosti ozljeda zuba kod djece.

Što je eruptivna cista i eruptivni hematom?

Dječji stomatolog treba umiriti roditelja objašnjenjem da se ne radi o pravoj cisti već o poremećaju u nicanju zuba.

To je cistična tvorba koja se gotovo uvijek pojavljuje na mjestu erupcije mliječnih zuba nekoliko tjedana prije pojavljivanja zuba u ustima, a zbog nemogućnosti da zub prodre kroz barijeru gingivnog sloja da bi niknuo.

Moguće je da se pojavi i prilikom nicanja trajnih zuba.

Klinički se manifestira edemom tamno plave boje najčešće u području mliječnih kutnjaka.

Terapija nije potrebna jer se cista spontano prazni od sukrvave i serozne tekućine.

Nestaje ubrzo nakon nicanja zuba u usnu šupljinu.

Što je ART tehnika ispuna u djece?

ART ili atraumatski restaurativni postupak je način liječenja karijesa u dječjoj stomatologiji postupnim odstranjivanjem istog bez uporabe strojnih stomatoloških instrumenata.

Odstranjuje se samo vanjski sloj karijesnog dentina koji se nalazi blizu cakline dok se unutarnji sloj karijesne lezije koji je tvrd ostavlja netaknutim i prekriva posebnim staklenoionomernim cementom u čijem sastavu nalazimo kalcij, fluoride, fosfate i okside koji djeluju reparativno na zub.

Unutarnji sloj karijesnog dentina koji smo ostavili netaknutim ima potencijal remineralizacije odlaganjem kalcij-fosfatnih iona iz zubne pulpe (zubnog živca) ako je većina inficiranih slojeva odstranjena, a mikropropusnost bakterija iz usne šupljine je zaustavljena.

Ova metoda zahtijeva minimalna tehnička sredstva te predstavlja mogućnost liječenja djece u zemljama u razvoju.

Poželjno ju je koristiti kod vrlo male i nekooperativne djece jer nema uporabe strojne stomatološke aparature koja može uzrokovati strah i odbijanje suradnje djeteta.

Uloga dječjeg stomatologa u prevenciji ortodontskih anomalija:

Na kliničkom pregledu važno je da stomatolog prepozna i prevenira uzročne čimbenike za potencijalni razvoj ortodontskih anomalija.

Roditelja treba upoznati sa činjenicama da loše navike žvakanja, disanje na usta, sisanje duda varalica i sisanje prsta dovode do promjena u normalnom rastu i razvoju lica i čeljusti.

Tako se mijenja i pozicija zuba u zubnim lukovima te je stoga potrebna rana ortodontska terapija.

Dječja stomatologija u Zagrebu:

Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske (RH) ima široko rasprostranjenu mrežu ordinacija koje rade s djecom ili specijalista pedodoncije (dječji stomatolozi).

Najvažnije je uspostaviti dobru komunikaciju između roditelja i terapeuta, a zatim terapeuta i djeteta.

To je važan preduvjet za uspostavljanje dobre suradnje.

Cijena dječje stomatologije:

Zdravlje djeteta roditeljima je prioritet, a okvirna cijena zahvata u dječjoj stomatologiji ovisi o mnogo faktora.

Prehrana i oralna higijena kod kuće te redovite kontrole kod stomatologa utječu na ukupno manje financijske izdatke.

Međutim ako su zubni karijesi napredovali do živca i zube treba liječiti onda je i učestalost i cijena zahvata veća.

Ponekad je djeci potreban aparatić za zube i ortodontska terapija što također utječe na financijski iznos.

Nameće se zaključak kako je prevencija važna da bismo imali manje komplikacija u budućnosti.

Dežurni pedodont (zubar za djecu) Zagreb :

Naša stomatološka poliklinika u Zagrebu putem dežurnog info pulta omogućuje Vam kontakt u razdoblju od 0-24 h.

Ljubazno osoblje rado će odgovoriti na sva pitanja i nedoumice roditelja.

Dječji stomatolog preporuka:

Stručno znanje i pedagoške sposobnosti čine dobrog dječjeg stomatologa.

Strpljiv i primjeren pristup stomatologa prema djetetu izrazito je važan da bi dijete s povjerenjem dozvolilo liječenje svojih zuba.

Tako spječavamo“ kvarenje“ zubi i oblikujemo dijete u pacijenta koji nema strah i nelagodu pri odlasku zubaru.

Leave a comment