3D DIJAGNOSTIKA (CBCT)

Dijagnostika je osnovni korak za određivanje plana terapije stomatološkog zahvata. Digitalne rendgenske snimke omogućuju prikaz svih anatomskih struktura zuba i čeljusti uz smanjeno zračenje i do 90 % u odnosu na klasične.

U našoj stomatološkoj poliklinici koristimo najmoderniju tehnologiju poznatog finskog proizvođača Planmeca.

2 D dijagnostika (ORTOPANTOMOGRAM  I INTRAORALNA RADIOGRAFIJA)

Ortopan je važan snimak koji stomatologu daje uvid u stanje svih  zubi i okolnih struktura. Koristi se kao standard u modernoj dentalnoj dijagnostici koje stomatolozi koriste najčešće tijekom planiranja terapije.

Intraoralna radiografija (snimanje pojedinog zuba) najkorisnija je dijagnostička metoda i stomatolozima daje precizan uvid u učinke endodontske terapije.

panoramski snimak zuba

*panoramski snimak

     intraoralni snimak zuba

*intraoralni snimak

 

3 D dijagnostika (CBCT)

Kompjuterska tomografija s konusnim zrakama  (CBCT) je posebna vrsta rendgenskog snimanja  koja se koristi  kada ortopantomogram  nije dostatan za detaljan uvid u anatomske strukture.

3 D snimanje zuba (CBCT) je standardna  dijagnostička metoda kojom stomatolog dobiva najprecizniji i najdetaljniji uvid u stanje kosti, zuba i živaca. Najčešće se koristi u implantologiji, oralnoj kirurgiji, ortodonciji, parodontologiji.

Za razliku od ortopantomograma  koji prikazuje visinu i duljinu, 3 D snimak prikazuje tri dimenzije svih struktura koje su u polju interesa.

Senzor 80x 80 mm omogućuje nam pregled cijelog zubnog luka uključujući mandibularni kanal. Ovo polje također služi za izradu implantološke šablone pri kompjuterski vođenoj ugradnji implantata.

Također je moguće segmentno (ciljano ) snimanje  manjeg 3D volumena (npr. samo jedna čeljust, samo gornji molari…) pri čemu smanjujemo polje zračenja.

 

zubni rtg 3d snimanje zuba 

Leave a comment